Friedrichstadt og marsken  19. Maj 2010

 

Med udsigt til en dejlig lun solskinsforårsdag startede vi 4 biler fulde kl. 8, som sædvanlig fra Kirketorvet med direkte kurs mod Friedrichstadt (GPS´er er nu smarte!).

 

Der var bestilt dansktalende guide til en times byrundtur. Hun, der var iført folkloristisk, meget let hollandsk dragt, men også vi andre, måtte fryse, for solen kom ikke.

Byen er fra 1621, grundlagt under hertug Frederik d. 3.af Slesvig-Gottorp, der indkaldte hollandske landmænd og byggearbejdere, hvis byggestil med de mange fine trappegavls huse præger den smukke kanalby, gennemskåret af snurlige, vinkelrette gader. Karakteristisk er også de mange trossamfund (remonstranter, calvinister m.fl.), hvoraf de fleste stadig har deres virke og kirke i byen.

 

Inden næste programpunkt nåede nogle at købe hhv. vest og pandebånd til at modstå den bidende kulde med. Så var vi klar til vores ”Grachtenfahrt”, en sejltur ad kanalerne og Treene med hurtigtalende tysk guide (der at skønne efter tyskernes reaktioner  var meget morsom!). Vi genså nogle af byrundturens fixpunkter, nu fra vandsiden.

 

Nu gik turen til Eiderstedthalvøen, hvor målet var Der Rote Haubarg, en imposant marskgård på værft. Vi så det lille museum med især landbrugsredskaber, beliggende i en imponerende høj lade. Men først og fremmest kastede vi os over frokosten  på stedets hyggelige kro. Det var højsæson for asparges. Det blev respekteret ved det ene bord, der fik asparges til forret, hovedret og – til desserten!

 

Mon ikke alle biler på hjemturen valgte den foreslåede rute langs VadehavetVi så tusinder af grågæs og knortegæs over flere kilometer i én af koog´erne.

 

Hanne