Dagsudflugt til Rendsborg, 13.nov. 2008

 De 14 deltagere fordelt i tre biler mødtes ved Marie kirken kl. 8.45. Selvom bilen med Henrik var udstyret med GPS (!), nåede de tre biler næsten samtidig til den imponerende barokke Paradenplatz, hvor der var aftalt møde under Lornsen mindesmærket (han gik ind for Danmarks afhændelse af Schleswig-Holstein), et centralt sted med udsyn til skulpturpark,garnisonskirken Christkirche, arsenal og den tidligere fæstnings Kommandantbolig , hvor kong Christian d. 7. døde i 1808 og Frederik 6. blev udråbt til konge, og stedet hvor Treårskrigen i 1848 begyndte med prinsen af Nørs erobring af fæstningen.  Alt dette og mere af byens historie gjorde Kaj udmærket rede for.

 Endnu i tørvejr foretog vi i samlet flok en vandring gennem byen med de mange smukke middelalder bindingsværkshuse. Den gotiske Marienkirche havde, overraskende, et overdådigt, farverigt barokinventar (altertavle, epitafier ”en masse” m.m.) og moderne glasmosaikker i korets vinduer. Vi passerede det gamle rådhus og hørte klokkespillet der, gjorde holdt på Schiffbrückenplatz (byens tidl. Havn), og på slotspladsen, hvor der nu ligger en smuk hospitalsbygning (Hospital zum Heiligen Geist).

 Vi ilede, pga. regnvejr, til bilerne og kørte til ”Brückenterrasse” ved Kielerkanalen, hvor vi spiste frokost (med forskellig fisk og tungt tilbehør). ”Die dänische Gruppe” blev over højtaleren budt særlig velkommen. Udsigten til (og buldren fra) togbroen og kanaltrafikken med store containerskibe fra alverdens lande var fascinerende. Hvert skib, der passerede stedet , blev hilst velkommen med dets hjemlands nationalmelodi og en grundig orientering om skibet, dets rute, fart osv.

Nogle af os nåede en 10 minutters tur/retur over kanalen med hængefærgen.

 På eftermiddagens program stod først Det Jødiske Museum i bygningerne (kaldet Bambergerhuset) for den tidligere jødiske synagoge og Talmud-Tora-skolen. Dokumenter og fotos illustrerede jødernes historie i tilknytning til Schleswig-Holstein og specielt Rendsborg. Museet rummer også et jødisk kunst- og kulturmuseum, hvor vi så en interessant udstilling af John Elsas´ mange små humoristiske og moraliserende collager fra begyndelsen af 1900-tallet.

 Sidste programpunkt var Jernkunstmuseet i Büdelsdorf med genstande tilbage fra 15.årh. til 20. årh., især et utal af flotte ovne, men også bl.a. et sæt havemøbler, forskelligt nips, reliefportrætter, smykker.

 En meget vellykket dag!