Tur til Aarø d. 27. august 2019.

        En fin tur til Aarø, den lille ø i Lillebælt ved Aarøsund og Haderslev Fjord, fandt sted tirsdag d. 27. august med 15 deltagere fra seniorklubben og 4 ægtefæller. Vejret var fint sommerligt med blå himmel, dog også lidt skyer, som imidlertid ikke var uvelkomne med den kølighed, de medbragte i det meget varme vejr. 

        Bilerne blev parkeret ved færgelejet i Aarøsund. Her på havnen beundrede vi på afstand det nyrenoverede  Aarøsund Badehotel, der er fra o. 1900, og som har imødekommet datidens trang til friluftsliv.  Dejlig frisk havluft er her i hvert fald, erfarede vi, fineste sandstrand og smuk udsigt over vandet til Aarø og Fyn.  Herfra var der afgang kl. 10,20 med den lille færge, der sejler til havnen på Aarø, en kort sejltur på ca. 10 minutter. Og her var det jo spændende, hvilken befordring man skulle videre med! Ja, det var ikke en turistbus, men et dejligt luftigt og lad os sige ”autentisk” køretøj, bestående af en halmballevogn trukket af en skøn blå traktor. Og dertil en meget vidende guide, der delte ud af sit lokalkendskab på den videre tur rundt på øen.

        Fra havnen kørte vi nu op til Aarø by, der ligger på øens højeste punkt. De kønne gamle huse her ligger tæt, som i en stor klynge, langs krogede veje og med skygge fra gamle træer. Første stop var ved byens kirke, ”Julekirken”, der er fra 1906. Det er en meget lille kirke, men den er vist stor nok til at kunne rumme øens beboere? Også en kirkegård blev anlagt på stedet, hvor man tidligere havde begravet de døde inde på fastlandet. Fra kirkegården er der fin udsigt til det ellers ret flade og lavtliggende landskab med marker og strandenge samt mindre skovområder.

        Man mener, at øen engang har været dækket af skov, idet der er fundet gamle stammer af egetræ i moserne. Men i dag er det fortrinsvis marker, der ses i landskabet. Dog med mange grønne lunde, levende hegn og anden bevoksning, der kan give skygge til de græssende dyr, f.eks. det Galloway-kvæg, man har sat ud. Det er et smukt syn!

        Landskabet er, bortset fra et nyere sommerhusområde på øens sydside (med pæne træhuse), meget uberørt af de moderne tider. Og oven på den sønderjyske motorvej er det en lise at køre ad de smalle, slyngede veje på Aarø med udsigten til strandengene og vandet.  Det er et landskab, der er rent kræs for cyklister, og dem så vi da også en del af.

        Vores næste stop var Aarø Vingaard.  En stor og meget smuk gammel gård med nylagt stråtag, som ligger med et dejligt skovområde som nabo mod øst og med udsigt ud over vandet mod sydvest. Og på gårdspladsen det traditionelle kastanietræ, kæmpestort og flot. Her kunne man få sig et glas vin af gårdens egen produktion, en produktion der i flg. vores guide har kastet flere præmier af sig. En elegant formiddagsfristelse, som adskillige kolleger ikke lod deres næse gå forbi.   

        Og så var det tid til frokost. Tilbage til ”Brummers Gård” i Aarø by. Endnu en stor, flot gammel gård med et smukt stuehus (fra 1868, fredet 1989), der er blevet restaureret inden for de senere år, og en gammel bullade (fra 1650), der ligeledes er fredet. Bulladen er oprindelig fra Haderslev-egnen, men blev i 1999 givet som gave fra Haderslev Kommune til Brummers Gård. Den bruges nu til festlokale og som udstillingssted for de mange bearbejdede sten fra oldtiden, som er indsamlet af gårdens tidligere ejer Knud Brummer (+1996), der var amatørarkæolog og historisk interesseret. Dertil en sidelænge, en renoveret hestestald, i hvilken der er indrettet cafe og restaurant. Foran denne, på den smukke gårdsplads, blev vi bænket under svalende skygge fra parasoller, og trakteret med gode sager, alt frisklavet og fremstillet af lokale råvarer. Dertil lokalt fremstillet øl, hvor især navnet ”Kratluskeren” appellerede til en del kolleger. Et dejligt sted, der da også så ud til at være godt besøgt.

       Efter frokosten var det på tide at vende ned til havnen, hvor der var planlagt tur tilbage til fastlandet med færgen kl. 15. En fin lille gåtur, der dog også kan foretages i en af de små smarte ”golfvogne”, der ligger i rutefart mellem færgelejet og byen. Også cykler kan lejes, og ud fra synet af et pænt antal både i lystbådehavnen må man antage, at Aarø er et yndet ferie/fritidssted. Også kendt for et rigt plante- og dyreliv med mange fugle og marsvin tæt på kysten. Man kunne godt få den ide at tage derop igen til næste sommer!

        En rigtig dejlig udflugt har det været, og tak for den!

Kirsten M. N.