Tønderudflugt, 5. Marts 2009

 Vi var 13, der tog af sted i 3 biler om formiddagen og havde en meget udbytterig dag i Tønder, trods gråt og koldt, dog tørt  vejr.

Britta Bargfeldt, der er historiker og tidligere leder af lokalarkivet, mødte os i centrum af det gamle Tønder, i Østergade. Her bor hun og hendes Christian i et fint lille fredet hus fra midten af 1600-tallet, og vi blev gæstfrit budt indenfor og vist rundt, også på 1. sal til soveværelset med de to gamle alkover, hvor man må ligge diagonalt for at få længde nok. I et større nabohus, nu tandlægeklinik,  boede vores skoles tidligere rektor Egeberg Jensen til leje, og det var på sit værelse her, han i 1922  skrev ”For en fremmed barskt og fattigt”, som vi ofte har sunget bl.a. i forb. m. translokationen.

 Herefter guidede Britta os kompetent gennem byen forbi alle dens smukke gamle huse med både en tysk og en dansk interessant historie og øste med en utrolig hukommelse af sin store viden. Vi var inde i  Cristkirken og fik fortalt om det flotte inventar.

Efter godt en times rundvisning endte vi ved Kunstmuseet, i hvis restaurant vi  indtog en lille lækker frokost.

Herefter havde vi aftalt møde med museets leder, Ole Juhl, der gennemgik udvalgte værker af museets fine samling af nyere nordisk, især dansk kunst, bl.a. en serie store sort-hvide billeder af Claus Carstensen, der tidligere har hængt i  Udenrigsministeriet, hvor man imidlertid havde fundet dem for ”grå og triste”. Det var de ikke!  Gennemgangen var inspirerende og pædagogisk.

Inden hjemturen nåede vi op i Vandtårnet med udstilling på de forskellige etager af alle arkitekten Wegners stole.

Der var almindelig enighed om, at vi også fremover skal satse på lokale eksperters viden.

HB
 

.