Teglværkstur to.2/10 2014

12 videbegærlige seniorer mødtes kl.10 på kirkepladsen, hvorfra turen i private biler startede. Med Leif som den kompetente leder, skulle vi indvies i lokalområdets spændende geologi.

Vi startede  på Dybbøl Banke med en fantastisk morgenudsigt til Broagerland og Vemmingbund. I istidens slutning (for ca 16000 år siden) skød en gletscher frem fra øst. Den udgravede lavningen Vemmingbund og dannede en stor u-formet randmoræne med høje bakker mod syd på Broagerland (57 m ved Dynt) og mod nord Dybbøl Banke (68 m). Landskabet vest og nord for Gråsten blev også dannet af gletsjeren som et bakket morænelandskab med dybe erosionsdale

Nybøl Nor opstod, fordi en stor dødisklump forhindrede afsætningen af sand og ler under isens afsmeltning. Da isklumpen smeltede, fremkom den lavning, som nu fyldes af noret. Dybt vand op til 25 m. Rundt om noret findes der aflejringer af den fineste stenfri ler, der er blevet udnyttet af den store teglværksindustri.

Tidligere var der op til 100 teglværker i området, nu er der blot 7 tilbage, men med samme produktion som dengang.

Link til geologisk uddybning.

 

Vi gjorde holdt ved et udgravningssted for blåler, som anvendes til de gule mursten. I baggrunden kik til Bachmann's teglværk. Jorden var smattet og leret, og de lektorale sko blev godt smurt ind.

Herefter holdt ved Smøl vold, et flot udsigtspunkt, som delvist er menneskeskabt.

Vi fortsatte til Dynt og Spar Es, og så de dybe slugter, som smeltevandet har lavet ved afvandingen af issøerne.

På vej til Catrinesminde kørte vi via Brunsnæs, hvor Ole Prip viste os huset, hvor hans morfar var overgendarmmester. Gendarmerne blev alle hentet af Gestapo under krigen og overført til koncentrationslejr. Her er Ole med gendarmstatuetten:

Vi spiste vores medbragte mad udendørs i det strålende vejr før film og rundvisning på det imponerende teglværksmuseum. Vi blev vist rundt af en garvet guide på 88 år, og fik et godt indtryk af både livet og teknikken bag produktionen af de forskellige lerbrændte produkter.

Tak til arrangørerne for en fin og lærerig dag.

Poul