Vejen Kunstmuseum og restaurant Herregårdskælderen , 27.okt. 2010

 

Med afgang fra Kirketorvet som sædvanlig ,kørte vi 4 biler ad motorvejen til Vejen Kunstmuseum, der foruden skulpturer også rummer malerier og keramik og Hansen Jacobsens hjem med intakte stuer. Vi blev mødt af museets leder Teresa Nielsen. Med stor entusiasme fortalte hun museets historie, der samtidig nok så meget er historien om den symbolistiske billedhugger Niels Hansen Jacobsen . Under sin rundvisning  gav hun en detaljeret og indsigtsfuld karakteristik af udvalgte skulpturer, således ”Skyggen”, ”Døden og Moderen” (efter H.C.Andersen) og ”Trolden” og påviste ud over det symbolistiske indhold også formens påvirkning af art nouveau-stilen. Sidstnævnte karakteriserer også hans glaserede keramikarbejeder.

Det var et rigtigt valg, at Teresa Nielsen i sin rundvisning lagde hovedvægten på Hansen Jacobsen samlingen. Særudstillingen Mogens Ballin´s Værksted, som vi havde ønsket gennemgang af, gav hun en introduktion til, hvorefter vi selv kunne gå rundt og se på montrerne med smykker, sølvtøj, vaser, krukker m.m. i tin, messing, bronze, kobber og emalje.

 

Og så var det tid til frokost på Restaurant Herregårdskælderen Sønderskov Hovedgård. Smuk hovedbygning med voldgrav, stor urtehave og velholdte udenomsarealer. Vi nød en udmærket buffet i kælderen under de gotiske hvælvinger.

Bygninger rummer fint egnsmuseum, som vi brugte ca. en time på.

 

Hjemturen gik for nogles vedkommende over Skibelund Krat med alle mindestenene nord for Kongeåen, bl.a. Hansen Jacobsens ”Modersmålet”. Men det regnede og var ikke udflugtsvejr, selv om der er mange interessante mål i området.

 

Hanne