Tur til Middelfart og Strib 04.05.2017

Dagen startede med et besøg på keramikmuseet Clay, der ligger smukt lige ned til Lillebælt. Der var 16 tilmeldte.

Vi havde bestilt en guidet rundvisning, som blev foretaget af en meget kyndig og engageret museumsguide, der faktisk viste sig at være udøvende kunstner selv, dog inden for billedkunst. Det oprindelige keramikmuseum Grimmerhus blev i 2015 udvidet med en stor, meget flot moderne tilbygning tegnet af arkitekterne Kjær og Richter. Hovedparten af denne tilbygning ligger under jorden, men åbnes op mod Lillebælt af en stor glasfacade i to etagers højde og hele bygningens bredde. På 1. salen af denne del er der en pavillon med en storslået udsigt, hvor vi efterfølgende spiste frokost bestående af lækkert højtbelagt smørebrød.

Rundvisningen startede med en gennemgang af bygningernes historie. Derefter bevægede vi os ned i tilbygningen til et langt mørkt rum, hvor udstillingsgruppen VERSUS på en lang, lav, snoet gangbro af træ udstillede en totalinstallation bestående af en række keramiske værker som et bud på en moderne talisman. Kombinationen af rummet, lyssætningen og dens skyggevirkninger gjorde et stærkt indtryk.

Museet rummer også en meget stor samling bestående af 55.000 genstande af fajance, stentøj og porcelæn, en foræring fra museumssamlingen fra Den kgl. Porcelainsfabrik, Bing og Grøndahl og Alumnia. Det var en meget spændende samling, der især blev gjort interessant takket være den meget vidende guide. Der var dog delte meninger om, hvor attraktivt det ville være at have en stor del af det stående derhjemme.

Hovedattraktionen var udstillingen af udvalgte værker af Axel Salto, der fik sit kunstneriske gennembrud som keramiker ved Verdensudstillingen i Paris i 1925. Det var meget fascinerende at se mangfoldigheden i hans arbejde, dels de karakteristiske knoppede og meget organiske værker og dels enkle skåle, og sågar også et helt hvidt, enkelt kaffestel.

Da det ikke kun skulle være kultur, men der også skulle være noget for ”husarerne”, var der om eftermiddagen indlagt et besøg på Strib Veteranbilmuseum. Besøget viste sig dog at appellere bredt til selv de kvindelige deltagere. Museet består af en imponerende samling af veteranbiler, der er samlet af en tidligere mekaniker og automobilforhandler, udelukkende ud fra en privat mands entusiasme og kærlighed til smukke gamle biler. Ejeren har selv opkøbt og restaureret hele samlingen, støttet af sine sønner og en hustru, som må være meget forstående og tolerant. Der er brugt virkelig mange millioner kroner og mange arbejdstimer på projektet. Han viste selv rundt i samlingen og kunne på syngende fynsk fortælle mange interessante anekdoter i forbindelse med købet og istandsættelsen af bilerne. Også selvom man ikke er teknisk interesseret, kunne man ikke andet end blive betaget af den gennemførte æstetik, det solide håndværk og de gedigne materialer. Ejerens fortællelyst og begejstring kunne kun forstærke oplevelsen.

Alt i alt havde vi en spændende dag i det vestfynske.

Hjørdis